Monday, 22 June 2015

RESEPI KERABU SOTONG YANG MEMUKAU


Bahan-Bahan Untuk (4-5 Orang)

700 gram sotong
2 ulas bawang besar – dimayang
1 biji tomato – dipotong dadu
2 biji lada merah
4 tangkai kacang panjang (optional)
4 tangkai daun kesum
4 biji cili padi
3 batang serai
2 kuntum bunga kantan
5 sudu besar sos ikan
7-8 biji limau kasturi – ambil air perahan limau
Garam dan gula secukup rasa.

Cara-Cara Penyediaannya

Potong dan hiris nipis-nipis sotong mengikut citarasa anda.

Setelah itu celur sotong tersebut dengan seketika mengunakan air panas dan kemudian toskan.

Semua bahan-bahan kerabu juga turut dihiris nipis-nipis.

Masukkan sotong yang telah dihiris dan semua bahan lain ke dalam mangkuk. Masukkan air perahan limau, garam dan gula secukup rasa ke dalam mangkuk yang ada bahan-bahan tadi dan digaul hingga sebati.

Siap untuk dihidangkan dan anda pasti terangkat bila memakannya.

** Jika anda ingin membuat Putu Piring dan ingin tahu resepi dan cara penyediaannya yang amat mudah, anda boleh lawati website ini dan klik link ini >>> www.rahsiaputu.com


No comments:

Post a Comment