Saya ni kalau tiap-tiap hari makan ayam pun takpe..Memang kesukaan dari kecik lagi..Kalau dapat makan mesti tak kurang 3 ketul ayam..Okla disebabkan saya pun dah terliur ni..Meh saya sharekan resepi dari wife saya yang beliau dapat dari kawannya
Bahan-bahannya
- 1 kg Ayam Segar (di potong - ikut citarasa)
- 2 inch halia - ditumbuk
- 2 inch lengkuas - ditumbuk
- 2 inch kunyit hidup - ditumbuk
- 2 sudu besar biji ketumbar - disanggar & ditumbuk halus
- 1 sudu teh jintan halus - disanggar & ditumbuk halus
- 1 sudu besar cili kisar (tanpa cuka / cili serbuk)
- 5 ulas bawang putih
- 2 sudu besar gula halus - tak letak
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Nak lagi sedap boleh tambah ;
- 2 sudu besar serbuk kari -
- 3 batang serai - potong pendek tumbuk lumat bersama lain - lain
- 7 ulas bawang merah - tumbuk lumat
- sedikit daun kari - masukkan semasa menggoreng
Cara-caranya
- Permulaannya anda perlu potongan ayam di bersihkan dan di buburkan sedikit garam, gaulkan dan di tepikan.
- Selepas itu semua bahan-bahan rempah biji bijian(disanggar) dan ditumbuk halus, bawang putih, halia,kunyit, lengkuas di tumbuk jangan terlalu halus (jangan pakai blender).
- Selepas itu gaulkan kepada ayam rata-rata bersama gula halus, serbuk rempah yang di tumbuk.
- Kemudianya di peram di peti sejuk selama sekurangnya 1 jam atau lagi lama lagi baik.
- Panaskan minyak dikuali untuk mengoreng. Bila sudah panas tarukkan ayam di dalam kuali. Jangan terlalu banyak bila di goreng, supaya ia mudah garing. Dihidangkan panas-panas.