Monday, 13 July 2015

RESEPI ASAM PEDAS TUMIS MELETOP TERANGKAT


Bahan-bahan:
  • Ikan – ikan ikut citarasa anda dan kemampuan anda
  • 8 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • Belacan – jumlahnya sebesar ibu jari kaki
  • Sedikit halba
  • Kunyit hidup - sebesar ibu jari
  • Air asam jawa.
  • Cili yang telah diblander
  • 2 sudu besar kelapa goreng atau kerisik
  • sedikit halia - sebesar ibu jari
  • 4 buah Sayur bendi/tomato
  • Garam secukup rasa

Cara penyediaan dan memasak:
  • Mula-mula bawang putih dan kunyit hidup ditumbuk lumat.
  • Seterusnya masukkan bawang merah yang ditumbuk separuh lumat.Masukkan belacan dan  ditumbukkan juga.
  • Setelah itu panaskan periuk dan minyak untuk menumis.
  • Setelah minyak panas masukkan sedikit halba (lebih kurang  5 biji) dan jangan banyak sangat nanti pahit pulak.Halba ini adalah untuk naik bau wanginya.
  • Masukkan bawang merah,putih,belacan,kunyit,yang telah ditumbuk tadi dan dikacau
  • Masukkan cili yang telah diblander (8 sudu besar) dan kacau sebati lalu masukkan kerisik.
  • Pastikan anda tumiskan dengan api sederhana sehingga atau cili berubah warna sedikit merah hitam.
  • Setelah garing masukkan air asam jawa.Tambah air biasa untuk kuahnya /sesuai dengan ikan.
  • Kacau dan biarkan bahan tumis tadi sebati dengan kuahnya.
  • Masukkan ikan dan bendi/tomato.Kemudian masukkan halia yang telah ditumbuk sedikit atau yang telah dihiris halus.
  • Didihkan kuah. Dan last sekali masukkan garam secukup rasa.
  • Boleh dihidang

** Jika anda ingin pelajari resepi yang menjadi & cara-cara untuk penyediaan aneka roti canai dan murtabak serta kuahnya untuk bisnes dan makan sendiri.Boleh layari website ini dan klik link ini >>> www.resepiroticanai.com



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...