Wednesday, 7 September 2011

9 RAHSIA DOA MUSTAJAB

Salam..artikel hari ni saya nak sharekan kepada anda semua..sebab kite selalu berdoa tapi xmakbul2 pun..betul x..letih & putus asa bila xdimakbulkan apa yang dihajatkan.

Alhamdulillah saya ada amalkan petua ini..subhanallah berkat kesabaran doa saya dimakbulkan sedikit demi sedikit tapi kene la banyak bersabar.syukur pada mu Ya ALLAHBerikut adalah sembilan petua daripada Rasulluah s.a.w untuk mencapai doa mustajab.
  1. Anas bin Malik meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda: ”Doa antara azan dan iqamat tidak akan ditolak.”
  2. Sesungguhnya Rasulluah bersabda : ”Allah akan turun ke langit dunia setiap malam iaitu sepertiga malam yang terakhir, seraya berfirman: ”Sesiapa yang berdoa kepada-Ku, maka aku akan menerima permintaannya dan sesiapa yang meminta keampunan daripada-Ku maka aku akan mengampuninya.
  3. Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda "Tiga orang yang tidak ditolak doanya iaitu pemimpin yang adil, orang berpuasa ketika dia berbuka dan orang yang dianaya. Allah mengankat doa-doa itu ke awan dan pintu-pintu langit dibuka.”
  4. Ibnu Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: ”Aku dilarang membaca Al-Quran ketika sujud dan rukuk. Waktu yang paling dekat antara hamba dan Tuhan-Nya adalah ketika sujud maka perbanyakkanlah doa ketika itu.”
  5. Hadis Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: ” Jika kamu mendengar ayam jantan berkokok, pohonlah kurnia daripada Allah kerana sesungguhnya binatang itu melihat malaikat. ”Jika kamu mendengar keldai memekik, pohonlah perlindungan daripada Allah daripada godaan syaitan kerana binatang trsebut melihat syaitan. ”
  6. Ubadah bin As-Shamit berkata bahawa Rasulullah bersabda: ”sesiapa yang bangun pada malam hari dan mengatakan atau berdoa, doanya akan dimakbulkan.”Apabila beliau berwuduk (dan mengerjakan solat malam), solatnya akan diterima Allah.”
  7. Ata bin Abi Rabah berkata "Telah sampai padaku bahawa Rasulluah bersabda "Sesiapa yang membaca surah Yasin pada permulaan hari maka segala hajatnya akan dipenuhkan.”
  8. Hadis daripada Abu Hurairah, Rasulullah bersabda: ”Doa seseorang itu akan dimakbulkan selagi dia tidak terburu-buru menyebabkan dia berkata: ’Aku berdoa tapi tidak dimakbulkan.’
  9. Hadis daripada Abu Hurairah: Rasulullah memperkatakan mengenai hari Jumaat. Lalu baginda bersabda "Pada hari Jumaat itu ada suatu saat. Bila mana seorang Muslim dapat menepatinya dalam keadaan sedang berdoa memohon sesuatu daripada Allah, pasti dia akan dianugerahkan apa yang dipohonnya itu.”


Saya yakin apabila anda buat ke semua 9 tip @ petua ini, maka Insyallah segala hajat kita dimakbulkan oleh ALLAH..yang penting kita kene yakin..aminnn

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...