Friday, 2 March 2018

RESEPI MUDAH HOMEMADE MAYONIS YANG MENJIMATKAN WANG


Semua orang suka mayonis..memang sedap di makan bersama ayam goreng, kentang goreng dan macam-macam lagi terutama bila buat coleslaw..Walaupun sedap bila kita makan mayonis sebagai penambah perisa tetapi harga yang terlalu mahal membuatkan kita jarang beli mayonis..Anak-anak memang favorite mayonis..Tak sampai 1 minggu dah habis dimakannya..Semua benda nak letak mayonis..Meh saya sharekan cara nak buat mayonis homemade..Lepas ni tak payah beli dah..Jimat sangat..ngehngehngeh

Bahan-bahannya :
  • 2 biji telur gred A atau telur guna saiz sederhana
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 1/2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar cuka makan (atau boleh guna air lemon)
  • 1 cawan minyak masak atau minyak zaitun (olive oil) 

Cara-cara membuatnya:
  • Permulaannya kisar semua bahan diatas hingga bertukar menjadi putih
  • Kemudian panaskan kuali menggunakan api yang paling perlahan dan masukkan bahan kisar tadi
  • Anda masak seketika dan gaulkan selalu hingga adunan tersebut menjadi pekat dan kelihatan berketul-ketul. Pastikan api perlahan supaya tidak hangit
  • Setelah pekat dan kelihatan berketul-ketul anda tutuplah api. 
  • Setelah itu, masukkan adunan tersebut semula  ke dalam blender dan kisar semula hingga adunan menjadi benar-benar halus.
  • Siap dan boleh dimasukkan ke dalam bekas botol bersesuaian..
  • Simpan dalam peti ais.


p/s : Memang terangkat bila makan waktu tengah lapar. Dan jika anda berminat untuk buat mengetahui rahsia resepi dalam membuat roti bun, pau dan pizza yang lembut lagi gebu gebas, anda boleh kunjungi website ini >>> www.rahsiabun.com


** Anda berminat buat bisnes air !!! Jom pelajari teknik-teknik bisnes air balang. Memang meletopss. Modal sikit tapi untung 1 hari boleh dapat RM 500. Semua panduan penting ini akan diajar secara step by step dari perkara yang paling asas sehinggalah anda mahir..Jadi apa tunggu lagi..Semua penerangan mengenainya ada di website ini >>> www.bisnesair.com




Monday, 26 February 2018

RESEPI DAUN MULBERRY CELUP TEPUNG RANGUP DAN SEDAP SEKALI


Kalau anda inginkan kelainan dalam kudap-kudapan anda patut cuba Daun Mulberry Celup Tepung ini...memang terbaik bak ang..Patut la ramai yang duk cakap Daun Mulberry Celup Tepung ini sedap rupanya...dah macam tempeyek atau keropok plak dah bila memakannya..Kalau anda buat, pasti tak menyesal punya lah..mesti dok ralit bila makan..Lagipun khasiat pun banyak daun mulberry ni.

Resepi dan bahan-bahan nya amatlah mudah sesangat

 Sukatan tepung perlulah sama banyak.
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 1 sudu kecil serbuk kari atau terpulang nak kari ayam, daging ke sebab nak bagi rasa spicy skit. ataupun serbuk BBQ pun boleh 
  • secubit serbuk lada putih & garam
  • air suam
  • minyak masak secukupnya

Cara-cara penyediaannya
  • Bancuh  kesemua tepung dan bahan-bahan di atas dan pastikan agak-agak tak pekat, tak cair. 
  • Panaskan minyak di kuali 
  • Kemudian celup daun mulberry dan goreng sehingga garing(guna api sederhana).
  • Bila dah garing angkat dan sedia untuk dimakan.


Antara khasiat Daun Mulberry ini adalah elok untuk membantu mengatasi atau mengurangkan penyakit berikut 
  • Penawar dan mencegah penyakit kencing manis (diabetes)
  • Mengawal serta mengurangkan kolesterol dalam pembuluh darah
  • Mengawal serta mengurangkan tekanan darah tinggi
  • Membantu mengelakkan serangan sakit jantung
  • Membantu dalam kehilangan berat badan
  • Mengurangkan keadaan asma yang teruk
  • Melambatkan proses penuaan dan meremajakan kekuatan anda
  • Mengurangkan risiko kerapuhan tulang kerana kandungan kalsium yang tinggi
  • Meredakan batuk, perasaan cemas dan kegelisahan
  • Mengurangkan kesakitan ketika datang haid
  • Membantu perjalanan haid yang tidak teratur
  • Menambahkan tenaga
  • Meningkatkan produksi susu badan
  • Membantu mengurangkan migraine, sukar tidur malam (insomnia) dan hipertensi
  • Memiliki semua 18 asid amino dan mengandungi vitamin B, B1, B2, C, asid folik, potassium yang amat diperlukan
  • Membantu, mencegah dan mengurangkan risiko penyakit kanser (antioksidan)

p/s : Memang terangkat bila makan waktu tengah lapar. Dan jika anda berminat untuk buat mengetahui rahsia resepi dalam membuat roti bun, pau dan pizza yang lembut lagi gebu gebas, anda boleh kunjungi website ini >>> www.rahsiabun.com


** Anda berminat buat bisnes air !!! Jom pelajari teknik-teknik bisnes air balang. Memang meletopss. Modal sikit tapi untung 1 hari boleh dapat RM 500. Semua panduan penting ini akan diajar secara step by step dari perkara yang paling asas sehinggalah anda mahir..Jadi apa tunggu lagi..Semua penerangan mengenainya ada di website ini >>> www.bisnesair.com


Friday, 23 February 2018

RESEPI JERUK EPAL ASAM BOI BEGITU ASYIK MENIKMATINYA


Saya memang penggemar jeruk..Kalau ada lebihan buah yang boleh dibuat jeruk pasti wife akan buat dan simpan dalam peti ais untuk berulang makan sesambil tengok tv..Sekarang ni lama tak buat, maklumlah kami sibuk dengan kerja dan outstation..Tengok buka peti ais nampak epal dan asam boi..Jadi apa lagi tetiba teringin nak makan  'jeruk epal asam boi'..Jadi tak lengah, kita pujuk wife suruh buat..heheh

Bahan dan cara-cara membuatnya :- 
  • 6 biji buah epal ( potong & direndam dalam air garam + air sejuk/ais sekejap)
  • 4 @ 5 Sudu gula (*)
  • 1 Sudu garam (*)
  • 12 biji Asam boi (*)
  • 3 biji limau kasturi - diperah sedikit (*)
  • 4 biji cili padi dipotong halus (*)
Caranya cukup mudah..Masukkan epal ke dalam bekas..Lalu campurkan semuanya yang bertanda (*). Selepas itu simpan seketika  peti sejuk 3-4 jam...Siapppp dan dah boleh dimakan



p/s : Memang terangkat bila makan waktu tengah lapar. Dan jika anda berminat untuk buat mengetahui rahsia resepi dalam membuat roti bun, pau dan pizza yang lembut lagi gebu gebas, anda boleh kunjungi website ini >>> www.rahsiabun.com


** Anda berminat buat bisnes air !!! Jom pelajari teknik-teknik bisnes air balang. Memang meletopss. Modal sikit tapi untung 1 hari boleh dapat RM 500. Semua panduan penting ini akan diajar secara step by step dari perkara yang paling asas sehinggalah anda mahir..Jadi apa tunggu lagi..Semua penerangan mengenainya ada di website ini >>> www.bisnesair.com




Monday, 19 February 2018

RESEPI SOTONG BAKAR BERSAMBAL SUNGGUH ASYIKNYA


Sotong memang favorite saya..Kalau dapat makan memang tak toleh belakang kiri dan kanan dah..Hehe..dapat pulak kalau makan sotong sumbat..Perhhhhhh dia punya kenyal bila gigit..terbaikkk tu bila masuk dalam mulut..Kali ni request kepada wife untuk buat sotong bakar bersambal..Meleleh air liur bila dapat makan..hahaha..Jom cuba resepi dibawah ini..

Bahan-bahannya
  • Sotong (saiz besar kalau dapat dengan telurnya sekali)
  • 15 tangkai lada kering - perlu dikisar
  • 5 biji cili merah
  • 5 ulas bawang kecil
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 3 biji buah keras
  • 1 batang serai
  • 2 sudu besar sos tiram
  • air asam jawa -secukupnya
  • garam dan gula
  • Sedikit minyak masak

Cara-cara memasaknya
  • Permulaannya sotong perlu dibersihkan dan dikelar (tidak putus)
  • Kemudian untuk membuat sambal, anda kisar semua bahan (lada kering,cili merah, semua bawang, buah keras dan serai)
  • Selepas itu anda masukkan sos tiram dan air asam jawa.
  • Kemudian masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa dan akhir sekali masukkan sedikit minyak masak..Adun semuanya hingga sebati untuk dijadikan sambal 
  • Ratakan sambal ke atas pemanggang letakkan sotong dan tutup permukaan sotong dengan lebihan sambal.
  • Masaklah lebih kurang 5-7 minit, untuk keringkan air saya buka tutup pemanggang dan teruskan memanggang (balik-balikkan sotong) sehingga masak. Jangan terlalu lama kerana sotong akan menjadi liat.
  • Selamat mencuba 


p/s : Memang terangkat bila makan waktu tengah lapar. Dan jika anda berminat untuk buat mengetahui rahsia resepi dalam membuat roti bun, pau dan pizza yang lembut lagi gebu gebas, anda boleh kunjungi website ini >>> www.rahsiabun.com


** Anda berminat buat bisnes air !!! Jom pelajari teknik-teknik bisnes air balang. Memang meletopss. Modal sikit tapi untung 1 hari boleh dapat RM 500. Semua panduan penting ini akan diajar secara step by step dari perkara yang paling asas sehinggalah anda mahir..Jadi apa tunggu lagi..Semua penerangan mengenainya ada di website ini >>> www.bisnesair.com



Friday, 16 February 2018

AYAT PALING MUJARAB UNTUK PENEPIS SANTAU


Kita ni selalu terlupa dan alpa kadang-kadang ada kawan kita senyum bersama, tetapi kita tak tahu ada juga kawan yang hatinya gundah gulana untuk mencari salah kita tambahan pula bila bisnes kita tengah maju atau kita mendapat kejayaan..Hati nya tidak boleh tengok orang lain senang...Jadi berhati-hatilah dengan dunia sekarang ini yang penuh dengan dugaan dan cabaran yang mana kita perlulah dilengkapi dengan pendinding diri agar orang tidak dapat menjatuhkan kita..Yakin selalu dengan berdoa agar Allah akan melindungi hambanya dari sebarang perkara yang tidak baik.. Jadi marilah sama-sama amalkan ayat dibawah ini untuk dijadikan amalan sentiasa..Insyaallah  

Nasihat Tuan Guru, sebelum makan apa apa di kedai atau dari pemberian orang, bacalah:

بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

"Bismillahillazi la yadhurru ma'asmihi syaiun fil ardhi wala fis sama'ie wa huas sami'un alim"

*Baca sekali pun dah ok sebelum makan*

Maksud ayat:

Rasulullah SAW didengari berkata sesiapa yang berdoa,

"Dengan nama Allah yang tidak memberi mudharat akan sesuatu yang dibumi dan yang dilangit (selagi) bersama dengan Nama-Nya dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui."

Bacalah sebanyak tiga @ tujuh kali, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan bala dan musibah sehinggalah subuh esoknya, dan barangsiapa membacanya ketika waktu subuh sebanyak tiga @ tujuh kali, dia tidak akan ditimpa kesusahan bala dan musibah sehingga petangnya.

(Riwayat Abu Daud, At-Tirmizi dan Ahmad)

Pernah Allahyarham Tuan Guru Haron Din berkata, bacalah ayat (di atas) sebelum makan atau minum, jika ada sesuatu yang tak baik, dengan izin Allah pinggan atau gelas akan pecah sebelum sempat kita makan makanan itu.

Inilah ayat yang patut diamalkan dalam kehidupan seharian kita, semoga kita terhindar daripada segala keburukan, kejahatan dan niat jahat makhluk. Kongsikan supaya ahli keluarga, teman dan sahabat anda dapat manfaat!

Lebih mujarrab jika minta izin sebelum di amalkan..Oleh itu, sesiapa yang nak beramal, silakanlah dan komen "izinkan saya beramal"...Maka saya izinkan anda beramal ,semoga memberi manfa'at...




p/s : Memang terangkat bila makan waktu tengah lapar. Dan jika anda berminat untuk buat mengetahui rahsia resepi dalam membuat roti bun, pau dan pizza yang lembut lagi gebu gebas, anda boleh kunjungi website ini >>> www.rahsiabun.com


** Anda berminat buat bisnes air !!! Jom pelajari teknik-teknik bisnes air balang. Memang meletopss. Modal sikit tapi untung 1 hari boleh dapat RM 500. Semua panduan penting ini akan diajar secara step by step dari perkara yang paling asas sehinggalah anda mahir..Jadi apa tunggu lagi..Semua penerangan mengenainya ada di website ini >>> www.bisnesair.com




Monday, 12 February 2018

RESEPI KENTANG WEDGES TAK SAMPAI 10 MINIT SIAP


Kadang-kadang kalau duduk sesaja dirumah sambil tengok tv pasti lapar perut..Tengok dekat peti ais tiada stok makanan pula..Tetapi kat dapur ada banyak kentang..Jadi apa lagi suruh wife tersayang buat kentang wedges..Selalu makan dekat KFC tak puas..Kali ni minta wife buat banyak skit agar boleh makan berulang kali..hehe..Jom tengok dan buat..Alaaaa senang ajo resepinya

Bahan yang diperlukan.
  • 500 gram kentang (dibuang kulit)
  • 1 cawan tepung serbaguna
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah
  • Air secukupnya
  • Minyak masak
  • Garam secukup rasa

Cara-cara membuatnya 
  • Permulaaanya anda potong kentang dan rebuskan dengan sedikit garam tau. anda perlu masak kentang tersebut dengan separuh lembut yer dan toskan.
  • Setelah itu masukkan tepung serbaguna dan serbuk lada sulah ke dalam mangkuk lain.
  • Campurkan sedikit air ke dalam bahan tadi. Kacau sebati. ( Jangan terlalu pekat atau cair).
  • Masukkan kentang tadi dan kacau rata.
  • Panaskan minyak dan goreng sehingga keperangan.
  • Setelah masak sedia untuk di makan. Makan pulak dengan sos dan mayonis campur dengan sos cheese tu terangkat sungguh.


*** Dapatkan segera melalui website ini jika anda ingin buat duit dalam bisnes air balang ini. Jom layari website ini >>> WOW DAHSYAT BISNES AIR UNTUNG RM 500 SEHARI

*** Selain bisnes air, anda boleh selitkan juga Bisnes Taufufah. Ni pun bisnes boleh wat untung dalam RM 400 sehari jugak tau. Kalau anda nak tahu resepi buat taufufah boleh layari website ini >>> RESEPI TAUFUFAH MELETOP




Friday, 9 February 2018

RESEPI SAMBAL TEMPOYAK BILIS PETAI BERAPI MULUT


Anda penggemar petai..Siapa yang tidak suka petai tu tak tahu la nak cakap macamane..Rugi nikmat dunia..hehe..Kalau anda suka makan petai, wife saya cakap kalau letak tempoyak lagi berselera ,tambahan pula kalau makan dengan nasi panas dan telur asin..heheh..Saya dok terliur nak makan tempoyak dan wife saya cadangan resepi berikut..Meh saya kongsikan resepi simple aja


Bahan-bahannya

  • 6 papan petai
  • 3 genggam ikan bilis
  • 3 biji bawang besar*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 4@5 sudu besar tempoyak ( isi durian yang diperam)
  • 3 biji cili merah*
  • 25 biji cili api*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1 batang serai diketuk
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya

  • Permulaannya petai belah dua dan seterusnya dibasuh serta ditoskan
  • Seterusnya blend semua bahan yang bertanda *
  • Selepas tu panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga garing, sudah garing anda ketepikan ikan bilis tersebut.
  • Dengan lebihan minyak setelah ikan bilis digoreng tadi, anda masukkan bahan yang sudah diblend tadi bersama dengan petai, tumis hingga naik bau.
  • Masukkan tempoyak, kacau seketika dan masukkan ikan bilis dan serai
  • Masukkan garam dan gula secukupnya
  • Masukkan sedikit air, kacau dan masak hingga semuanya agar menjadi mesra dan pekat
  • Setelah masak bolehlah dihidangkan 


*** Dapatkan segera melalui website ini jika anda ingin buat duit dalam bisnes air balang ini. Jom layari website ini >>> WOW DAHSYAT BISNES AIR UNTUNG RM 500 SEHARI

*** Selain bisnes air, anda boleh selitkan juga Bisnes Taufufah. Ni pun bisnes boleh wat untung jugak tau. Kalau anda nak tahu resepi buat taufufah boleh layari website ini >>> RESEPI TAUFUFAH MELETOP



Monday, 5 February 2018

RESEPI ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG BERDESING TELINGA


Jika anda dah muak dengan menu-menu bersos dan berkicap aje, saya rase baik anda cuba resepi ni. Pasti berselera bila makan dengan nasi panas dan semestinya menambah nasi sekurang-kurangnya 3 pinggan. Dengan kuahnya yang very-very sedap jika dihirup begitu sahaja..hehe.. Ni kalau orang demam, anda cuba masak resepi ini..Pasti yang demam tu makan bertambah..hehe..ok jom tengok bahan-bahannya yang amat mudah..

Bahan-bahannya:
  • 8 ekor ikan kembung ( disiang dan dibersihkan)
  • 20 cili kering perlu dikisar
  • 1 @ 2 labu bawang besar perlu dikisar
  • 4 ulas bawang putih perlu dikisar
  • 2 inci halia perlu dikisar
  • 1/2 inci kunyit perlu dikisar
  • sedikit belacan ( jika anda mahu )
  • 3 biji tomato ( di kisar)
  • 3 biji terung bulat belah 4
  • Daun kesum secukupnya
  • Air asam jawa/asam gelugur/air limau nipis secukupnya
  • sedikit garam dan gula
Cara-cara membuatnya
  • Permulaannya anda perlu tumis semua bahan yang telah dikisar dan belacan ( jika suka) dengan minyak kecuali buah tomato. Dan anda tumis bahan tersebut sehingga naik minyak.
  • Selepas itu masukkan buah tomato yang dikisar, air asam jawa dan air secukupnya.
  • Apabila kuah mengelegak masukkan ikan kembung dan juga terung bulat.
  • Apabila ikan agak-agak sudah masak akhir sekali masukkan daun kesum.
  • Biarkan mendidih dan angkat dan sedia untuk dihidangkan



*** Dapatkan segera melalui website ini jika anda ingin buat duit dalam bisnes air balang ini. Jom layari website ini >>> WOW DAHSYAT BISNES AIR UNTUNG RM 500 SEHARI

*** Selain bisnes air, anda boleh selitkan juga Bisnes Taufufah. Ni pun bisnes boleh wat untung jugak tau. Kalau anda nak tahu resepi buat taufufah boleh layari website ini >>> RESEPI TAUFUFAH MELETOP




Friday, 2 February 2018

RESEPI AYAM HALIA VERSI CINA MELELEH AIR LIUR


Resepi ni memang sedap, kalau makan dengan nasi panas-panas bersama dengan ayam halia ni memang terangkat kata kau..Tapi lepas makan tu pasti segala angin akan keluar atas dan bawah..Okla tu buang anginkan. Yang penting perut kenyang betul tak..Memang sangat sedap dan kalau sekali dah rasa mahunya bertambah nasi dan perut pun menaik..hehehe..Meh saya kongsi resepi yang sedap yang saya dapat dari wife saya ini..Mana dia dapat tak tau..hehe...Anda boleh cuba ye..

Bahan-Bahannya:
  • 800 gram ayam, potong kecil
  • 5 ulas bawang putih, dihiris nipis
  • 2 biji bawang besar, hiris nipis membulat
  • 1 biji cili merah, hiris nipis
  • 10 tangkai cili kering yang dipotong kecil & dibersihkan
  • 1 tangkai daun bawang, hiris panjang 2cm
  • 3 cm halia, dihiris halus memanjang
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 5 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
  • minyak masak untuk goreng ayam
  • sedikit lada sulah atau lada hitam
  • sedikit garam dan kunyit secukup rasa 
  • garam dan gula, secukup rasa

Cara-cara membuatnya:
  • Permulaannya anda perlu panaskan minyak. Seterusnya gaulkan ayam bersama garam dan kunyit kemudian goreng separuh masak.Setelah masak anda angkat ayam tersebut dan ketepikan.
  • Seterusnya ambil sedikit minyak dari baki gorengan ayam tadi dalam anggaran 1 senduk dan anda tumiskan bawang putih bersama halia sehingga naik bau wangi. Kemudiannya masukkan kembali ayam yang digoreng separuh masak tadi.
  • Kemudianya anda masukkan pula sos tiram, kicap cair, dan sedikit taburan lada putih dan cili kering. Anda perlu kacau seketika (anda kene pastikan jangan sampai bawang putih hangus).
  • Masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi sebati dan pekat. Tambah sedikit lagi air jika anda suka lebih kuah.
  • Akhir sekali taburkan dengan cili merah dan bawang besar dan kacau selama 2-3 minit sebelum diangkat. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  • Angkat dan tabur dengan daun bawang. Hidangkan bersama nasi panas.


*** Dapatkan segera melalui website ini jika anda ingin buat duit dalam bisnes air balang ini. Jom layari website ini >>> WOW DAHSYAT BISNES AIR UNTUNG RM 500 SEHARI

*** Selain bisnes air, anda boleh selitkan juga Bisnes Taufufah. Ni pun bisnes boleh wat untung jugak tau. Kalau anda nak tahu resepi buat taufufah boleh layari website ini >>> RESEPI TAUFUFAH MELETOP



Monday, 29 January 2018

RESEPI BEGEDEL MANTOP PUNYA


Terasa lapar pulak malam ni lepas sampai di rumah disebabkan buat kerja lebih masa di ofis !! Tekak ni terasa nak suruh wife buat begedel yang mantop lagi sedap . Begedel ni boleh dimakan begitu sahaja atau dengan mee sup dan sebagainya..Meh saya sertakan resepi begedel kentang cara wife saya. Selamat mencuba !!! Bagi saya sedap tapi tak tahu la tekak anda semua..hehe 


Bahan-bahannya: Jumlah hidangan dapat 25 - 28 biji begedel 
  • 1 kg ubi kentang, kupas kulit dan potong setebal 1/2 inci
  • 1 biji cili merah diracik/cincang halus
  • 1 biji cili hijau diracik/cincang halus
  • 1 biji bawang merah dikisar
  • Daun sup secukupnya
  • 1 sudu besar serbuk lada putih
  • Garam secukup rasa
  • 2 biji telur
  • Minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara membuatnya:
  • Permulaannya anda perlu panas kan minyak dan goreng kentang sehingga kekuningan. 
  • Selepas itu angkat kentang berkenaan dan lecekkan kentang tersebut. 
  • Seterusnya masukkan bawang yang telah dikisar, daun sup, serbuk lada putih, cili merah, dan cili hijau serta sedikit garam. 
  • Gaul sehingga semuanya sebati.
  • Selepas semuanya sebati anda ambil sedikit adunan dan buat bulat. 
  • Kemudian leperkan sedikit dan susun ke atas dulang. 
  • Panas kan minyak dan pecahkan telur guna garfu. 
  • Celup begedel dalam telur dan goreng hingga kekuningan.
  • Siap dihidangkan. 

*** Dapatkan segera melalui website ini jika anda ingin buat duit dalam bisnes air balang ini. Jom layari website ini >>> WOW DAHSYAT BISNES AIR UNTUNG RM 500 SEHARI

*** Selain bisnes air, anda boleh selitkan juga Bisnes Taufufah. Ni pun bisnes boleh wat untung dalam RM 400 sehari jugak tau. Kalau anda nak tahu resepi buat taufufah boleh layari website ini >>> RESEPI TAUFUFAH MELETOP




Friday, 26 January 2018

TERBONGKAR CARA GEMPAK MENJALANKAN BISNES AIR BALANG & DESERT


Jika anda ingin mendapat keuntungan 100% dari jualan bisnes air balang & desert ini, saya syorkan anda untuk layari website ini >>> www.bisnesair.com

Melalui website ini anda akan diajar secara resepi air balang, malah anda akan diajar dengan teknik-teknik penting dalam pembuatan air, dadih dan mousse yang  sedap. Kesemua diajar melalui video bersuara step by step dari asas sehingga pandai. Video dimuatkan di dalam video movie. Inilah ilmu yang sukar diperolehi di mana-mana. Ini sangat membantu bisnes anda

Ok sekarang untuk memberi kefahaman kepada anda, semua 6 modul berkenaan bisnes air ini boleh didapati  pada website ini >>> www.bisnesair.com . 

Melalui website ini, anda akan diberi penerangan cara menjalankan bisnes air, dadih dan dessert melalui penerangan terperinci untuk bisnes anda oleh Encik Hairul Hissam  


Apa yang anda akan ketahui & diajar adalah ? : 

1. Cara memilih dan memohon tapak penjaja di tepi jalan. Segala prosedur dan cara memohon akan diajar dengan terperinci. Panduan ini dari pengalaman rakan saya berniaga di tepi jalan.

2. Cara memilih dan memohon tapak bazar dan pasar malam. Segala prosedur dan cara memohon akan diajar dengan terperinci. Panduan ini dari pengalaman saya sendiri bisnes makanan di pasar malam. Dan cara mengelak anda terpilih bazar yang kurang orang.

3. Cara memilih dan memohon tapak berniaga di dalam hypermarket. Panduan dari pengalaman rakan saya yang pernah bisnes di hypermarket.

4. Cara mendapat maklumat tapak pasar malam yang kosong. Anda kena cepat sebelum direbut orang lain. Oleh itu perlu dapat sumber yang cepat dan betul.

5. Rahsia memasuki tapak pasar malam yang ramai orang. Biasanya tapak pasar malam yang ramai orang memang penuh. Namun ada cara yang dikongsi peniaga pasar malam semasa saya berniaga di sana. Memang berkesan.

6. Jenis-jenis peralatan semasa berniaga di tapak niaga. Ini termasuk jenis meja yg tahan, balang air, kanopi dan lain-lain. Cara memasang konopi dan meja juga diajar. Harganya dan cara beli by pos turut diberitahu. 

7. Cara mendapatkan peralatan dan bahan mentah bisnes air balang di kawasan atau tempat anda. Sudah pasti di tempat atau pusat peniaga-peniaga mendapatkan bahan mentah dan peralatan pada harga borong. Saya akan ajar anda cara untuk mendapat lokasi tempatnya dengan mudah di kawasan anda. Walau di mana anda tinggal, cara saya ini sangat membantu anda. Kerana ia dari pengalaman peniaga-peniaga.

8. Cara mejalankan bisnes air, mousse dan dadih. Ini termasuk pengurusan bahan-bahan dan masa dalam penyediaan sebelum dan selepas sampai di tapak niaga. Panduan ini dari rakan saya peniaga air.

9. Strategi jual air balang dalam menarik perhatian pelangan dan melariskan jualan air, mousse dadih anda. Serta mendapat loyal customer. serta memaksimumkan keuntungan bisnes air balang paling tinggi.Tips rahsia nie dari rakan peniaga air yang telah berjaya.

Tips-tips ini dari pengalaman ramai peniaga-peniaga. Memang sangat membantu untuk anda memulakan bisnes air, dadih mousse dengan jayanya seperti ramai yang telah berjaya 


Anda berminat buat bisnes air !!! Jom pelajari teknik-teknik bisnes air balang. Memang meletopss. Modal sikit tapi untung 1 hari boleh dapat RM 500. Semua panduan penting ini akan diajar secara step by step dari perkara yang paling asas sehinggalah anda mahir..Jadi apa tunggu lagi..Semua penerangan mengenainya ada di website ini >>> www.bisnesair.com 

Monday, 22 January 2018

TERBONGKAR CARA BISNES AIR TEPI SEKOLAH DAPAT RM 4000 SEBULAN


Sememangnya kalau anda ingin mendapatkan keuntungan 100%, bisnes air la jawapannya..

Cukup mudah nak bisnes air ni..tak perlukan modal yang besar..target group atau pelanggan kita kalau nak mudah adalah budak sekolah..

Maklumlah budak-budak sekolah lepas je dengar loceng berbunyi pada waktu petang berduyun-duyun keluar dari kelas nak cepat balik..

Ada diantaranya naik bas sekolah dan ada juga yang menaiki kereta mak ayah mereka..

Jadi kadang-kadang ada situasi mereka menunggu bas ataupun kereta family, budak-budak ini akan mencari makanan kegemaran mereka..Jadi salah satunya yang mereka suka adalah air balang yang beraneka jenis..Tertelan air liur mereka

Pasti mereka tertarik dari segi warna, rasa.. Yelakan haus dan dahaga sambil menunggu bas ataupun kereta family mereka..

Jadi bisnes air balang ini cukup mudah untuk tarik pelanggan datang membelinya dan secara langsung mendapat pulangan yang tinggi.

Anggaran kasar kos untuk memulakan bisnes air balang

1 unit kanopi 10 x10 : RM150
1 set meja & alas meja : RM100 (maksima)
3-4 balang air + senduk/penceduk air balang : RM120-130 (per balang)
2 kerusi : RM 10-RM20
1 senduk air gula: RM10 (maksima)
1 unit bekas air gula: RM5-10
1 pek plastik bungkus Air 7x10 atau 8x12: RM4 – 8(Per pack )
Tali pengikat air/Getah pengikat: (RM5)
1 dozen Straw: RM 5-6

Jumlah keseluruhan untuk kos pemulaan dianggarkan sekitar RM600- RM1000


POTENSI KEUNTUNGAN?

Katakan anda jual 5 balang air = modal harian sekitar RM 100 sehari.

Setiap balang air yang bersaiz 33 liter, boleh dapat 35 bungkus air. Dan setiap bungkus dijual dengan harga RM1.50 untuk budak sekolah .

Jadi, jualan sehari.. RM1.50 X 35 bungkus X 5 balang = RM262.50

Tolak modal harian... RM262.50 – RM100 = RM162.50

Sekarang.. darab pula dengan 25 hari berniaga (lagi 5 hari sebab kemalasan melampau / nak balik kampung sebab ada hal kenduri kahwin atau hari hujan ribut taufan..hehehe)

RM162.50 X 25 hari = RM 4,062.50

UNTUNG = RM 4,062.50  sebulan !!!!


Wowwwww gempak… hanya bisnes air di tepi sekolah dan mendapat keuntungan RM 4,000… memenag berbaloi..cukup mudah dan tidak perlu bersusah payah sangat…Yang penting kena istiqomah dalam bisnes air ini…

Semua panduan penting ini akan diajar secara step by step dari perkara yang paling asas sehinggalah anda mahir. Jadi apa tunggu lagi. Semua penerangan  mengenai bisnes air ada di website ini >>> www.bisnesair.com 




Monday, 15 January 2018

PAKEJ LENGKAP RESEPI PUFF, DANISH, CROISSANT & CREAMPUFF



ANDA SUKA MAKAN PUFF, DANISH, CROISSANT & CREAMPUFF DI ATAS?

Semestinya ramai di antara kita yang suka makan Puff, Danish, Croissant & Creampuff terutama pada waktu pagi “breakfast” atau waktu petang yang mana ianya menjadi favorite untuk dimakan..Kalau tak makan memang tidak sah..

Ramai dikalangan kita yang tahu resepi untuk buat Puff, Danish, Croissant & Creampuff ini…Tetapi ada yang kerap kali buat adunan Puff, Danish, Croissant & Creampuff akan timbul rasa bimbang seperti masalah dibawah: 
  • Tidak pernah buat dan tiada kemahiran asas dalam membuat Puff, Danish, Croissant & Creampuff …Tetapi jika pernah buat tidak sesedap, gebu dan lembut seperti yang dijual dikedai
  • Tidak tahu cara sukatan dan penggunaan bahan-bahan yang betul untuk buat Puff, Danish, Croissant & Creampuff .
  • Tiada kemahiran untuk membentuk Puff, Danish, Croissant & Creampuff , malah selalunya puff tersebut koyak
  • Adunan Inti / Filling Puff, Danish, Croissant & Creampuff yang dibuat tidak menepati selera anda.
  • Ni yang paling kejam sekali..hehe..anda pernah pergi kursus belajar untuk buat pelbagai jenis Puff, Danish, Croissant & Creampuff dan  serta habis ratusan ringgit. Tetapi bila balik rumah, dan cuba buat sendiri Puff, Danish, Croissant & Creampuff dan tapi tak jadi juga…Malah adunan Puff, Danish, Croissant & Creampuff dan  jadi keras pula dan inti/filling yang dibuat tidak sedap langsung.

PENYELESAIAN MASALAH DI ATAS

·         Seandainya anda menghadapi masalah diatas..saya ada pakej & ingin memperkenalkan kepada anda iaitu PAKEJ LENGKAP RESEPI PUFF, DANISH,CROISSANT & CREAMPUFF, yang mana pakej ini diajar dari asas sehingga anda mahir untuk membuat adunan Puff, Danish, Croissant & Creampuff yang sedap sehingga menjilat jari..Hehe. Pakej lengkap dan terperinci ini dihasilkan oleh Encik Mohd Hairul Hissam. Cukup mudah iaitu anda akan diajar dari perkara asas iaitu menimbang bahan, menguli, membulatkan doh sehinggalah anda dapat menyiapkan Puff, Danish, Croissant & Creampuff yang lembut, gebu dan sedap.


KELEBIHAN MEMILIKI PAKEJ INI

Jangan tunggu lagi, sekiranya anda ingin memiliki pakej ini, anda telah membuat keputusan yang bijak yang mana anda bukan sekadar mendapat resepi yang terbaik dari pakej ini. Tetapi anda akan diajar teknik-teknik penting atau rahsia adunan dalam pembuatan Puff, Danish, Croissant & Creampuff sehinggalah teknik membuat inti/filling yang amat menyelerakan.


DENGAN ITU DAPATKAN SEGERA PAKEJ INI

 sila Klik Link dibawah

Thursday, 11 January 2018

RESEPI UDANG GORENG NESTUM YANG MELETOPSSS



Tertelan air liur weiii bila sebut udang goreng nestum..memang sedap kalau dapat makan dengan nasi panas dan tomyam..Sekali u all rase pasti tak terkira bila masuk dalam mulut udang nestum ini..hahaha..meh saya sharekan resepinya

Bahan-bahannya:

  • 1 kg udang - digunting kulit belakang dan buang kotorannya
  • 1 biji telur - di kacau sedikit
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu teh rata garam halus
  • 4 ulas bawang putih - di cincang
  • 5 tangkai cili padi merah (pedas) - di hiris
  • 15 helai daun kari
  • 5 sudu besar nestum*
  • 1 sudu besar horlicks*
  • 1 sudu besar rata serbuk pati ayam maggi*
  • 2 sudu besar rata gula halus*
  • 1 sudu teh rata garam halus*
  • 2 sudu besar mentega


Cara-caranya membuatnya:

  • Permulaan anda masukkan udang dalam mangkuk besar kemudian campurkan telur, tepung gandum, tepung jagung dan garam halus, gaulkan sehingga rata.
  • Seterusnya panaskan minyak kemudian gorengkan udang tadi hingga garing, angkat dan toskan minyaknya, ketepikan.
  • Di dalam mangkuk kecil, campurkan bahan yang bertanda (*) gaul sebati, ketepikan.
  • Panaskan mentega didalam kuali, tumiskan bawang putih, cili padi dan daun kari hingga naik bau, kemudian masukkan campuran nestum tadi, kacau hingga kesemua bahan bercampur rata.
  • Masukkan pula udang yang telah di goreng tadi, gaulkan lagi sehingga kesemua bahan bercampur sebati, bolehlah di tutup apinya.


p/s : Memang terangkat bila makan waktu tengah lapar. Dan jika anda berminat untuk buat mengetahui rahsia resepi dalam membuat roti bun, pau dan pizza yang lembut lagi gebu gebas, anda boleh kunjungi website ini >>> www.rahsiabun.com

** Anda berminat buat bisnes air !!! Jom pelajari teknik-teknik bisnes air balang. Memang meletopss. Modal sikit tapi untung 1 hari boleh dapat RM 500. Semua panduan penting ini akan diajar secara step by step dari perkara yang paling asas sehinggalah anda mahir..Jadi apa tunggu lagi..Semua penerangan mengenainya ada di website ini >>> www.bisnesair.com



Monday, 8 January 2018

TERGEMPAR TARIKH BAYARAN BONUS UNTUK PENJAWAT AWAM 2018



KUALA LUMPUR : Datuk Seri Najib Razak berkata, 1.6 juta penjawat awam dan 775,000 pesara kerajaan akan menerima manfaat bonus seperti diumumkan pada Bajet 2018, hari ini.

Perdana Menteri berkata ia membabitkan bayaran khas pertama sebanyak RM1,000 bagi penjawat awam dan RM500 bagi pesara.

"Insya-Allah, bayaran khas pertama sebanyak RM1,000 bagi penjawat awam dan RM500 bagi pesara seperti yang saya umumkan dalam #Bajet2018 akan dibayar pada 8 Januari.

"Moga dapat dimanfaatkan," katanya di Twitter rasminya, sebentar tadi.

Najib mengumumkan berita gembira itu pada Bajet 2018, bertemakan 'Memakmur Ekonomi Yang Inklusif, Mengimbang Keunggulan Duniawi Dan Ukhrawi, Demi Mensejahtera Kehidupan Rakyat, Menuju Aspirasi TN50, 27 Oktober lalu.

Najib mengumumkan, bayaran khas RM1,500 kepada semua penjawat awam iaitu RM1,000 akan dibayar pada awal Januari 2018 dan RM500 menjelang Aidilfitri.

Sementara itu, pesara kerajaan menerima bayaran khas RM750 iaitu RM500 dibayar pada Januari 2018 dan RM250 lagi menjelang Aidilfitri.

Sumber Info: Berita Harian 




p/s : Memang terangkat bila makan waktu tengah lapar. Dan jika anda berminat untuk buat mengetahui rahsia resepi dalam membuat roti bun, pau dan pizza yang lembut lagi gebu gebas, anda boleh kunjungi website ini >>> www.rahsiabun.com



** Anda berminat buat bisnes air !!! Jom pelajari teknik-teknik bisnes air balang. Memang meletopss. Modal sikit tapi untung 1 hari boleh dapat RM 500. Semua panduan penting ini akan diajar secara step by step dari perkara yang paling asas sehinggalah anda mahir..Jadi apa tunggu lagi..Semua penerangan mengenainya ada di website ini >>> www.bisnesair.com

TERBONGKAR RESEPI COLESLAW ALA-ALA KFC YANG SEDAP




Benda yang aku paling suka adalah Coleslaw ala KFC...Makan macam tu memang sedap..Kalau takde ayam KFC pun takpe..Boleh je makan dengan roti gardenia..Macam biasalah kalau dah lapar ni minta wife buatkan..Meh aku share kan resepinya untuk buat Coleslaw ala KFC..

Jika korang yang nak buat roti sendiri dengan mudah, cepat boleh la klik pada website ini >>> www.rahsiabun.com


Bahan-Bahan:
  • 1/4 bahagian sayur kubis, dihiris atau cincang kasar
  • 6 sudu besar mayonis
  • 1  sudu besar jus lemon
  • 1 batang lobak merah, parut kasar
  • 1 cawan susu
  • 1 sudu besar gula putih
  • sedikit garam
  • sedikit serbuk lada hitam (sikit aje)

Cara Penyediaan:
  • Permulaan ambil mangkuk dan campurkan jus lemon, mayonis, garam, gula dan susu. Kacau sehingga sebati.
  • Kemudian masukkan kubis yang dicincang kasar dan juga parutan karot. Taburkan sedikit serbuk lada hitam dan gaulkan sehingga semua bahan sekata. Jika coleslaw masih kering tambahkan sedikit mayonis. Tetapi jangan terlalu banyak kerana nanti coleslaw bila direhatkan akan mengeluarkan sedikit air dari sayuran.
  • Sejukkan di dalam peti ais sebelum menghidang

p/s : Memang terangkat bila makan waktu tengah lapar. Dan jika anda berminat untuk buat mengetahui rahsia resepi dalam membuat roti bun, pau dan pizza yang lembut lagi gebu gebas, anda boleh kunjungi website ini >>> www.rahsiabun.com



** Anda berminat buat bisnes air !!! Jom pelajari teknik-teknik bisnes air balang. Memang meletopss. Modal sikit tapi untung 1 hari boleh dapat RM 500. Semua panduan penting ini akan diajar secara step by step dari perkara yang paling asas sehinggalah anda mahir..Jadi apa tunggu lagi..Semua penerangan mengenainya ada di website ini >>> www.bisnesair.com 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...