Jika anda dah muak dengan menu-menu bersos dan berkicap aje, saya rase baik anda cuba resepi ni. Pasti berselera bila makan dengan nasi panas dan semestinya menambah nasi sekurang-kurangnya 3 pinggan. Dengan kuahnya yang very-very sedap jika dihirup begitu sahaja..hehe.. Ni kalau orang demam, anda cuba masak resepi ini..Pasti yang demam tu makan bertambah..hehe..ok jom tengok bahan-bahannya yang amat mudah..
Bahan-bahannya:
- 8 ekor ikan kembung ( disiang dan dibersihkan)
- 20 cili kering perlu dikisar
- 1 @ 2 labu bawang besar perlu dikisar
- 4 ulas bawang putih perlu dikisar
- 2 inci halia perlu dikisar
- 1/2 inci kunyit perlu dikisar
- sedikit belacan ( jika anda mahu )
- 3 biji tomato ( di kisar)
- 3 biji terung bulat belah 4
- Daun kesum secukupnya
- Air asam jawa/asam gelugur/air limau nipis secukupnya
- sedikit garam dan gula
Cara-cara membuatnya
- Permulaannya anda perlu tumis semua bahan yang telah dikisar dan belacan ( jika suka) dengan minyak kecuali buah tomato. Dan anda tumis bahan tersebut sehingga naik minyak.
- Selepas itu masukkan buah tomato yang dikisar, air asam jawa dan air secukupnya.
- Apabila kuah mengelegak masukkan ikan kembung dan juga terung bulat.
- Apabila ikan agak-agak sudah masak akhir sekali masukkan daun kesum.
- Biarkan mendidih dan angkat dan sedia untuk dihidangkan
*** Dapatkan segera melalui website ini jika anda ingin buat duit dalam bisnes air balang ini. Jom layari website ini >>> WOW DAHSYAT BISNES AIR UNTUNG RM 500 SEHARI
*** Selain bisnes air, anda boleh selitkan juga Bisnes Taufufah. Ni pun bisnes boleh wat untung jugak tau. Kalau anda nak tahu resepi buat taufufah boleh layari website ini >>> RESEPI TAUFUFAH MELETOP
No comments:
Post a Comment