Bahan-bahan
- 1 pack mee kuning
- 5 biji bawang merah perlu ditumbuk
- 3 ulas bawang putih perlu ditumbuk
- ½ inci halia perlu ditumbuk
- 3 ekor sotong di potong bulat
- 13 ekor udang
- 300 gram isi kerang yang telah direbus
- 3 tangkai sayur sawi pak choy
- 1 genggam taugeh
- 2 sudu besar cili boh
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 sudu besar sos tiram
- 4 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar kicap pekat
- 3 cawan air
- Gula dan garam secukup rasa
Cara memasak dan membuatnya
- Permulaannya adalah panaskan minyak. Tumis semua bahan yang ditumbuk hingga naik bau. Kemudian anda boleh masukkan cili boh dan tumis hingga pecah minyak.
- Seterusnya masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat, air dan kacau sehingga mendidih.
- Selepas itu anda masukkan udang, kerang dan sotong tunggu sehingga masak. Kemudian bubuh garam dan gula ikut selera anda.
- Selepas itu pula anda masukkan mee kuning dan gaul sebati. Masukkan pula sawi. Jika anda nampak air macam dah nak kering atau tak cukup basah boleh tambah lagi sedikit air.
- Kecilkan api dan masukkan taugeh. Kemudian gaul mee supaya sebati dengan bahan/ramuan tadi. Apabila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. Dan terus pindahkan mee ke dalam pinggan.
- Boleh dihidang dan dimakan..Memang terbaik!!
** Jika anda ingin pelajari resepi yang menjadi & cara-cara untuk penyediaan Kek Cheese boleh layari website ini dan klik link ini >>> www.kekcheese.com
No comments:
Post a Comment