Friday 17 July 2015

RESEPI MEE GORENG BASAH MEMANG MARVELOUS


Bahan-bahan 
  • 1 pack mee kuning
  • 5 biji bawang merah perlu ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih perlu ditumbuk
  •  ½ inci halia perlu ditumbuk 
  • 3 ekor sotong di potong bulat 
  • 13 ekor udang 
  • 300 gram isi kerang yang telah direbus
  • 3 tangkai sayur sawi pak choy
  • 1 genggam taugeh
  • 2 sudu besar cili boh 
  • 2 sudu besar minyak masak 
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • 4 sudu besar sos tomato 
  • 2 sudu besar kicap pekat 
  • 3 cawan air 
  • Gula dan garam secukup rasa


Cara memasak dan membuatnya
  • Permulaannya adalah panaskan minyak. Tumis semua bahan yang ditumbuk hingga naik bau. Kemudian anda boleh masukkan cili boh dan tumis hingga pecah minyak.
  • Seterusnya masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat, air dan kacau sehingga mendidih.
  • Selepas itu anda masukkan udang, kerang dan sotong tunggu sehingga masak. Kemudian bubuh garam dan gula ikut selera anda.
  • Selepas itu pula anda masukkan mee kuning dan gaul sebati. Masukkan pula sawi. Jika anda nampak air macam dah nak kering atau tak cukup basah boleh tambah lagi sedikit air.
  • Kecilkan api dan masukkan taugeh. Kemudian gaul mee supaya sebati dengan bahan/ramuan tadi. Apabila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. Dan terus pindahkan mee ke dalam pinggan.
  • Boleh dihidang dan dimakan..Memang terbaik!!


** Jika anda ingin pelajari resepi yang menjadi & cara-cara untuk penyediaan Kek Cheese boleh layari website ini dan klik link ini >>> www.kekcheese.com


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...