Bahan-bahan:
- Ikan – ikan ikut citarasa anda dan kemampuan anda
- 8 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- Belacan – jumlahnya sebesar ibu jari kaki
- Sedikit halba
- Kunyit hidup - sebesar ibu jari
- Air asam jawa.
- Cili yang telah diblander
- 2 sudu besar kelapa goreng atau kerisik
- sedikit halia - sebesar ibu jari
- 4 buah Sayur bendi/tomato
- Garam secukup rasa
Cara penyediaan dan memasak:
- Mula-mula bawang putih dan kunyit hidup ditumbuk lumat.
- Seterusnya masukkan bawang merah yang ditumbuk separuh lumat.Masukkan belacan dan ditumbukkan juga.
- Setelah itu panaskan periuk dan minyak untuk menumis.
- Setelah minyak panas masukkan sedikit halba (lebih kurang 5 biji) dan jangan banyak sangat nanti pahit pulak.Halba ini adalah untuk naik bau wanginya.
- Masukkan bawang merah,putih,belacan,kunyit,yang telah ditumbuk tadi dan dikacau
- Masukkan cili yang telah diblander (8 sudu besar) dan kacau sebati lalu masukkan kerisik.
- Pastikan anda tumiskan dengan api sederhana sehingga atau cili berubah warna sedikit merah hitam.
- Setelah garing masukkan air asam jawa.Tambah air biasa untuk kuahnya /sesuai dengan ikan.
- Kacau dan biarkan bahan tumis tadi sebati dengan kuahnya.
- Masukkan ikan dan bendi/tomato.Kemudian masukkan halia yang telah ditumbuk sedikit atau yang telah dihiris halus.
- Didihkan kuah. Dan last sekali masukkan garam secukup rasa.
- Boleh dihidang
** Jika anda ingin pelajari resepi yang menjadi & cara-cara untuk penyediaan aneka roti canai dan murtabak serta kuahnya
untuk bisnes dan makan sendiri.Boleh layari website ini dan klik link ini >>> www.resepiroticanai.com
No comments:
Post a Comment