Bahan-Bahan A
1.5 kg ketam
7 ulas bawang merah
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
22 biji cili api
4 inci kunyit
5 batang serai
( Semua bahan-bahan ini perlu dikisar kecuali ketam )
Bahan-Bahan B
Bahan-Bahan B
1 cawan air
1 mangkuk santan pekat
Sedikit gula dan garam secukup rasa
3 keping asam gelugur
Sedikit gula dan garam secukup rasa
3 keping asam gelugur
3 helai daun kunyit di hiris
Cara-Caranya Membuatnya
- Permulaanya anda masukan ketam yang telah dibersihkan di dalam kuali bersama dengan bahan-bahan yang telah dikisar tadi.
- Anda perlu memasang api yang sederhana perlahan dan seterusnya masukan 1 cawan air. Anda tunggu sehingga naik bau dan seterusnya bolehlah dimasukan bahan-bahan perasa iaitu sedikit garam, sedikit gula dan asam gelugur.
- Selepas itu anda bolehlah masukkan santan pekat dan kacau perlahan-lahan supaya santan tersebut tidak pecah minyak.
- Sebelum kuah mendidih, anda masukkan daun kunyit sehingga gulai ketam betul-betul masak.
- Akhir sekali setelah masak, anda boleh angkat dan sedia untuk dihidang.
** Sekiranya anda berminat untuk buat bisnes air dan pelajari teknik untuk buat 14 jenis air balang dengan mendapat keuntungan dalam RM 500 sehari, anda boleh baca artikel ini dan klik website ini >>> www.bisnesair.com
No comments:
Post a Comment