Friday 28 August 2015

RESEPI MASAK UDANG PETAI TEMPOYAK MEMBARA PEDASNYA


Bahan-bahannya:
  • 30 ekor udang sederhana besar
  • 3 papan petai - di kupas ambil isinya
  • 5 biji bawang merah
  • 4 biji bawang putih
  • 6 sudu besar tempoyak
  • 20 biji cili padi (jika tidak suka pedas boleh dikurangkan)
  • Air (untuk pekat kuah )
  • 2 inci kunyit hidup
  • 3 helai daun kunyit
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya membuatnya:
  • Permulaannya kupas kulit udang, kemudian basuh dan ditoskan.
  • Seterusnya kisar/blend bawang merah, bawang putih, cili padi dan juga kunyit hidup.
  • Selepas itu masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk bersama 6 sudu tempoyak dan juga air. 
  • Anda perlu biarkan hingga menggelegak dan kuah menjadi likat mengikut tahap selera yang anda mahukan.
  • Kemudian anda perlu kecilkan api dan masukkan udang, petai dan masukkan juga daun kunyit yang telah dibasuh yang telah dihiris nipis. Biar mereneh seketika.
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  • Boleh dihidang

** Jika anda ingin pelajari resepi yang menjadi & cara-cara untuk penyediaan Putu Piring atau Putu Bambu boleh layari website ini dan klik link ini >>> www.rahsiaputu.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...