Bahan-bahannya:
- 30 ekor udang sederhana besar
- 3 papan petai - di kupas ambil isinya
- 5 biji bawang merah
- 4 biji bawang putih
- 6 sudu besar tempoyak
- 20 biji cili padi (jika tidak suka pedas boleh dikurangkan)
- Air (untuk pekat kuah )
- 2 inci kunyit hidup
- 3 helai daun kunyit
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya membuatnya:
- Permulaannya kupas kulit udang, kemudian basuh dan ditoskan.
- Seterusnya kisar/blend bawang merah, bawang putih, cili padi dan juga kunyit hidup.
- Selepas itu masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk bersama 6 sudu tempoyak dan juga air.
- Anda perlu biarkan hingga menggelegak dan kuah menjadi likat mengikut tahap selera yang anda mahukan.
- Kemudian anda perlu kecilkan api dan masukkan udang, petai dan masukkan juga daun kunyit yang telah dibasuh yang telah dihiris nipis. Biar mereneh seketika.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Boleh dihidang
** Jika anda ingin pelajari resepi yang menjadi & cara-cara untuk penyediaan Putu Piring atau Putu Bambu boleh layari website ini dan klik link ini >>> www.rahsiaputu.com
No comments:
Post a Comment