1 kilo sotong - dipotong bulat
4 bawang besar - perlu dihiris halus
3 ulas bawang putih - perlu dihiris halus
4 tangkai cili merah - perlu dihiris halus
2 sudu kecil kunyit serbuk
3 biji limau nipis
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak
Cara-Cara Membuatnya:
- Permulaan sekali sotong perlu dibersihkan, dicuci dengan limau nipis dan dipotong bulat. Kemudian di gaul dengan kunyit.
- Selepas itu anda panaskan minyak dan perlu tumis bawang putih, bawang besar dan cili merah.
- Setelah naik bau wangi anda bolehlah masukkan sotong yang telah digaulkan dengan kunyit tadi, Masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
- Jika anda dapati masakan anda terlalu kering,anda bolehlah ditambah sedikit air.
- Apabila telah mendidih, bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidang
**Jika
anda ingin pelajari resepi yang menjadi cara-cara untuk penyediaan aneka
roti canai dan murtabak serta kuahnya untuk bisnes dan makan
sendiri. Boleh layari website dan klik link ini >>> www.resepiroticanai.com
No comments:
Post a Comment