Bahan-bahan: Menu 2-3 orang
- Seekor Ikan merah sederhana besar dan potong mengikut kehendak anda (perlu dicuci sehingga bersih dengan limau nipis untuk hilang bau hanyir )
- 3 biji bawang putih ( dicincang halus )
- 1 biji bawang besar ( dihiris kasar )
- 2 biji tomato ( dipotong 4 )
- 1 biji carrot ( dipotong mengikut kehendak anda)
- 1 bungkus sup bunjut ikan
- 3 inci halia ( dihiris halus )
- 8 biji cili api ( dihiris halus )
- 1 liter air
- Garam n lada hitam secukup rasa
Cara-cara penyediaannya:
- Permulaannya anda perlu panaskan air sehingga menggelegak.
- Seterusnya masukkan halia yang telah dihiris halus, bawang putih dan juga bawang besar serta anda masukkan sup bunjut ikan.
- Kemudian anda perlu kacau sekejap dan kecilkan api.
- Selepas beberapa minit anda boleh masukkan kepingan ikan merah dan kacau.
- Perlu diingatkan api hendaklah sederhana besar dan masak sampai ikan bertukar warna.
- Setelah hampir masak, masukkan carrot, garam dan lada hitam kacau dengan perlahan dan anda bolehlah sesuaikan rasa agar sekata.. Apabila rasa sudah sebati, anda boleh masukkan hirisan cili api, tomato dan kacau dengan perlahan serta sedia untuk dihidangkan.
** Jika anda ingin pelajari resepi yang menjadi & cara-cara untuk penyediaan Putu Piring atau Putu Bambu boleh layari website ini dan klik link ini >>> www.rahsiaputu.com
No comments:
Post a Comment