Thursday, 19 November 2015

SIAPA RASA PERUT DIA BUNCIT, KORANG BOLEH CUBA NI..MEMANG MENJADI BEB



Petua untuk kempiskan perut buncit yang berangin.

Bahan-bahannya
  • 4 sudu halba direndamkan dlm air dalam 3 minit dan toskan seketika.
  • 4 cm halia muda diparut atau dihiris halus
  • 6 ulas bawang putih
  • 20 biji lada hitam.

Cara penyediaannya

  • Permulaan anda perlu tumbuk halba sehingga halus hancur dan kemudiannya dicampur halia,bawang putih dan akhir sekali masukkan lada hitam.
  • Yang penting tumbuk sampai hancur. Kemudiannya bahan-bahan tersebut digentel kecil spt maajun/pil.
  • Anda boleh  disimpan maajun ini didalam peti sejuk dan diletakkan ke dalam satu bekas. Jamu ini boleh di ambil 2 biji pagi dan 2 biji malam. 
  • Berterusan makan perlu diamalkan..Insyaallah perut anda akan kempis.

*Tips cara makan ini : selepas menelan jamu ini..anda perlu makan apa-apa seperti kuih untuk alas perut dan jangan lupa minum dengan air suam.
*Anda dapat merasakan badan akan ringan dan angin akan keluar bagi mengempiskan perut.
*Perhatian perempuan mengandung tidak sesuai diamalkan. Anda perlu mencuba, pasti hasil yang mengembirakan.

** Sekiranya anda berminat untuk buat bisnes air dan pelajari teknik untuk buat 14 jenis air balang dengan mendapat keuntungan dalam RM 500 sehari anda boleh baca artikel ini dan klik website ini >>> www.bisnesair.com



Monday, 16 November 2015

RESEPI PUDING AISKRIM SEDUT YANG SEMEMANGNYA WOW



Cuaca panas begini memang sedap kalau dapat minum kopi ais atau sirap limau..Ntah macamane wife aku suggest untuk buat puding aiskrim sedut untuk diminum sejuk-sejuk..Aku pun apa lagi angguk je tanda setuju sebab memang suka aiskrim-aiskrim ni..Nah ni resepinya untuk buat puding aiskrim sedut.

Bahan-bahannya
  • 1 1/2 sudu kecil serbuk agar-agar
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan susu tepung dutch lady @ boleh guna brand yang lain pun tidak mengapa
  • 1 liter air
  • 1 cawan susu cair/ susu kotak apa-apa jenama pun tidak apa (ambil yang size -250ml)
  • pewarna
  • Pewarna/Perisa dan serbuk ice blended

Cara penyediaannya
  • Permulaannya anda perlu bancuh semua bahan di atas dan masak hingga mendidih.
  • Kemudian anda perlu bahagikan kepada beberapa warna yang anda sukai.
  • Letak perasa yang anda sukai. Boleh guna serbuk ice blended yang dibancuh dengan 1 sudu air.
  • Selepas itu tuang ke dalam botol untuk layer pertama dan biarkan beku.
  • Anda boleh masukkan kedalam freeze dengan anggaran 3 minit. Atau boleh letak dalam bekas berisi ais.
  • Akhir sekali habiskan semua layer dan seterusnya Bolehlah disimpan ke dalam peti sejuk untuk sejukkan puding tersebut.
  • Setelah 2 jam boleh di sedut..hehe

** Sekiranya anda berminat untuk buat bisnes air dan pelajari teknik untuk buat 14 jenis air balang dengan mendapat keuntungan dalam RM 500 sehari, anda boleh baca artikel ini dan klik website ini >>> www.bisnesair.com



Friday, 13 November 2015

RESEPI BROWNIES WALNUT MEMANG MARVELOUS



Teringin nak makan kek coklat tetapi wife saya cadangkan untuk makan brownies..Perhhhh memang sedap oooo..Boleh cuba resepi di bawah..Makan brownies sambil hirup secangkir kopi memang marvelosss time hujan-hujan gini..

Bahan-bahannya 
  • 250 gram mentega / butter cup
  • 1 1/2 cawan gula kastor
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder double action
  • 4 biji telur gred A
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 370 gram coklat masakan
  • 100 gram walnut

Cara Penyediaannya
  • Permulaannya anda perlu cairkan coklat secara double boiler
  • Kemudian anda perlu masukkan mentega dan kacau hingga mentega cair.
  • Selepas itu anda masukkan gula dan kacau hingga gula tersebut cair dan larut.
  • Kemudian anda masukkan telur dan walnut serta seterusnya masukkan tepung.
  • Semua bahan-bahan tersebut dimasukkan ke dalam loyang. Anda boleh guna loyang 10x10 
  • Sedia untuk di bakar. Suhu 180 darjah celcius selama 30-40 minit. 

** Jika anda ingin pelajari resepi yang menjadi & cara-cara untuk penyediaan Muffin yang amat mudah dan disukai oleh family dan anak-anak, anda boleh layari website ini dan klik link ini>>> www.buatmuffin.com


Monday, 9 November 2015

RESEPI MEE UDANG YANG SEMESTINYA MELETOP



Bahan-Bahannya :
  • 1 paket mee kuning
  • 500 gram udang basah - bersaiz sederhana
  • 10 tangkai cili kering - dikisar
  • 3 biji bawang besar} kisar
  • 2 ulas bawang putih} kisar
  • Sedikit belacan } kisar
  • 4 camca teh sos cili
  • 3 camca teh sos tomato
  • ½ sudu teh gula pasir            
  • 5 batang sawi
  • ½ kati taugeh
  • 2 tangkai daun bawang
  • 2 tangkai daun sup
  • 5 biji tauhu - goreng dan hiris sederhana nipis.
  • 5 biji cili masak
  • Limau kasturi
  • Sedikit bawang goreng

Cara-Cara Penyediaannya:
  • Permulaannya anda perlu rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya dan asingkan ke tepi. Selepas itu ambil kepala udang dan kisar. Kemudiannya ambil bahan kepala udang yang dikisar tadi dan satukan dengan air rebusan yg sedia ada.
  • Seterusnya panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan.
  • Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.
  • Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
  • Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu. Begitu juga dengan mee kuning.
  • Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi.
  • Semua bahan-bahan tertakluk kepada berapa orang yang hendak makan. 

**Jika anda ingin pelajari resepi yang menjadi cara-cara untuk penyediaan aneka roti canai dan murtabak serta kuahnya untuk bisnes dan makan sendiri. Boleh layari website dan klik link ini  >>> www.resepiroticanai.com



Friday, 6 November 2015

RESEPI CHAR KUETIAW MEMANG BERSELERA DI MALAM HARI


BAHAN-BAHANNYA - UNTUK 2 ORANG
  • 800gm kuetiaw 
  • 500gm udang 
  • 300gm kerang 
  • 100gm taugeh 
  • 200gm isi ayam 
  • 100gm kucai 
  • 4 ulas bawang putih | dicincang halus 
  • 4 sudu makan cili kisar 
  • 1 keping kek ikan | dihiris halus 
  • 3 biji telur 
  • Garam secukup rasa 
  • Daun bawang secukupnya | dihiris 
  • Bawang goreng secukupnya 

BAHAN UNTUK KUAH/SOS
  • 2 sudu makan sos tiram 
  • 2 sudu makan sos tomato 
  • 2 sudu makan sos cili 
  • 2 sudu makan kicap manis 
  • 4 sudu makan kicap cair 

CARA PENYEDIAANNYA 
  • Permulaannya anda panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Kemudian tumiskan bawang putih sehingga wangi. 
  • Selepas itu masukkan cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak. 
  • Kemudian anda masukkan kesemua bahan sos. Kacau rata. 
  • Selepas itu anda masukkan udang, kerang dan isi ayam. Kacau sehingga rata dan daging ayam masak. 
  • Kemudian pecahkan telur ayam dan perasakan dengan garam. Biarkan telur masak. 
  • Seterusnya masukkan kuetiaw, kucai dan taugeh. Gaul dan angkat. 
  • Hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng. 
  • Sedia untuk dihidang dan dinikmati dengan cili kicap atau cili jeruk

** Sekiranya anda berminat untuk buat bisnes air dan pelajari teknik untuk buat 14 jenis air balang dengan mendapat keuntungan dalam RM 500 sehari, anda boleh baca artikel ini dan klik website ini >>> www.bisnesair.com


Monday, 2 November 2015

RESEPI SUP EKOR MELAHAR PANASNYA


Bahan-Bahan:

  • 1 kg ekor lembu (dihiris sederhana)
  • 1 biji lobak merah
  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 100 gm daun saderi
  • Cili, halia, kayu manis, bunga cengkih & biji lada secukup rasa   

Hiasan:
  • 200 gm sayur campur (brokoli, tauge, asparagus, lobak merah & daun bawang kucai) - pilihan jika mahu
  • ½ sudu kecil cili (dihiris halus)

Cara Penyediaanya:
  • Permulaannya anda perlu ambil lobak merah, bawang besar, bawang putih, daun saderi untuk dihiris panjang. 
  • Masukkan ekor, hirisan lobak merah, daun saderi, bawang besar, bawang putih & rempah di dalam periuk. 
  • Kemudian masukkan air secukupnya & masak 5 jam menggunakan api perlahan. Buang buihnya apabila ia timbul. 
  • Setelah itu tapis air berkenaan, asingkan ekor & sayur. Letakkan ekor dalam mangkuk dan tabur brokoli, tauge, asparagus, lobak merah dan daun bawang kucai yang dijerang bersama air masin selama 1/2 minit. 
  • Masukkan bahan perasa (garam, lada dan herba kegemaran anda) ke dalam sup mengikut rasa. Kemudian tuang ke dalam mangkuk berisi ekor.
  • Sedia untuk dihidang

** Jika anda ingin pelajari resepi yang menjadi & cara-cara untuk penyediaan Muffin yang amat mudah dan disukai oleh family dan anak-anak, anda boleh layari website ini dan klik link ini>>> www.buatmuffin.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...