Friday, 25 September 2015

RESEPI SOTONG MASAK KICAP MENERJAH SELERA


Bahan-bahan: 
  • 800 gram sotong – dibersihkan
  • 4 biji cili merah - hiris halus
  • 4 biji cili hijau - hiris halus
  • 2 biji bawang besar - dihiris bulat
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Kicap masin secukupnya 
  • Sedikit air asam jawa
  • Sedikit garam dan gula secukup rasa

Cara-cara penyediaan:

  • Permulaannya anda perlu gaul sotong dengan sedikit garam, serbuk kunyit secara sekata dan sebati
  • Kemudian anda panaskan sedikit minyak dan tumis sotong tadi.
  • kemudiannya tutup kuali dan biarkan air sotong kering. Anda perlu sentiasa berjaga-jaga jangan sampai kering hangus pula.
  • Seterusnya apabila air sotong sudah kering, anda masukkan air asam jawa. Kacau sebati, diikuti gula dan kicap masin secukupnya. Kacau lagi sehingga semuanya sebati.
  • setelah itu masukkan hirisan lada hijau dan lada merah serta bawang besar dan perlu kacau lagi.
  • Akhir sekali, perlahankan api, tutup semula kuali dan bila lada dan bawang mula layu barulah boleh dihidangkan


**Jika anda ingin pelajari resepi yang menjadi cara-cara untuk penyediaan aneka roti canai dan murtabak serta kuahnya untuk bisnes dan makan sendiri. Boleh layari website dan klik link ini >>> www.resepiroticanai.com


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...