Bahan-bahan:
- 800 gram sotong – dibersihkan
- 4 biji cili merah - hiris halus
- 4 biji cili hijau - hiris halus
- 2 biji bawang besar - dihiris bulat
- Sedikit serbuk kunyit
- Kicap masin secukupnya
- Sedikit air asam jawa
- Sedikit garam dan gula secukup rasa
Cara-cara penyediaan:
- Permulaannya anda perlu gaul sotong dengan sedikit garam, serbuk kunyit secara sekata dan sebati
- Kemudian anda panaskan sedikit minyak dan tumis sotong tadi.
- kemudiannya tutup kuali dan biarkan air sotong kering. Anda perlu sentiasa berjaga-jaga jangan sampai kering hangus pula.
- Seterusnya apabila air sotong sudah kering, anda masukkan air asam jawa. Kacau sebati, diikuti gula dan kicap masin secukupnya. Kacau lagi sehingga semuanya sebati.
- setelah itu masukkan hirisan lada hijau dan lada merah serta bawang besar dan perlu kacau lagi.
- Akhir sekali, perlahankan api, tutup semula kuali dan bila lada dan bawang mula layu barulah boleh dihidangkan
**Jika anda ingin pelajari resepi yang menjadi cara-cara untuk penyediaan aneka roti canai dan murtabak serta kuahnya untuk bisnes dan makan sendiri. Boleh layari website dan klik link ini >>> www.resepiroticanai.com
No comments:
Post a Comment