Bahan-bahan:
- 4 ekor ikan keli @ ikan tenggiri – ikan mengikut citarasa dan kemampuan anda
- 15 biji cili merah - dikisar halus
- 3 batang serai - dititik
- 2 ulas bawang besar - dimayang secara kasar
- 3 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1 inci halia - ditumbuk
- Perahan air limau kasturi
- Sedikit gula dan garam secukup rasa
Cara penyediaan dan memasak:
- Permulaannya ikan perlu disiang.
- Seterusnya lumurkan dengan garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
- Dengan menggunakan minyak yang sama tumiskan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk tadi.
- Bila dah berbau harum mewangi, anda masukkan cili merah yang telah dikisar, gula dan garam, kacau dan biar sampai pecah minyak.
- Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul hingga sekata dan sebati.
- Kemudiaan anda boleh masukkan bawang besar yang dimayang kasar, kacau hingga bahan tersebut agak layu.
- Akhir sekali curahkan air perahan limau kasturi sebelum dihidangkan.
** Jika anda ingin pelajari resepi yang menjadi & cara-cara untuk penyediaan Putu Piring atau Putu Bambu boleh layari website ini dan klik link ini >>> www.rahsiaputu.com
No comments:
Post a Comment