Bahan-Bahan Untuk (4-5 Orang)
700 gram sotong
2 ulas bawang besar – dimayang
1 biji tomato – dipotong dadu
2 biji lada merah
4 tangkai kacang panjang (optional)
4 tangkai daun kesum
4 biji cili padi
3 batang serai
2 kuntum bunga kantan
5 sudu besar sos ikan
7-8 biji limau kasturi – ambil air perahan limau
Garam dan gula secukup rasa.
Cara-Cara Penyediaannya
Potong dan hiris nipis-nipis sotong mengikut citarasa anda.
Setelah itu celur sotong tersebut dengan seketika mengunakan
air panas dan kemudian toskan.
Semua bahan-bahan kerabu juga turut dihiris nipis-nipis.
Masukkan sotong yang telah dihiris dan semua bahan lain ke
dalam mangkuk. Masukkan air perahan limau, garam dan gula secukup rasa ke dalam
mangkuk yang ada bahan-bahan tadi dan digaul hingga sebati.
Siap untuk dihidangkan dan anda pasti terangkat bila
memakannya.
** Jika anda ingin membuat Putu Piring dan ingin tahu resepi dan cara penyediaannya yang amat mudah, anda boleh lawati website ini dan klik link ini >>> www.rahsiaputu.com
No comments:
Post a Comment