BAHAN-BAHAN:
- 500gm mi kuning
- 4 biji bawang merah | dicincang
- 2 ulas bawang putih
- 5 biji cili api
- 200gm ayam | dihiris nipis
- 8 ekor udang
- 20gram lobak merah
- 20gram kubis
- 20gram sawi
- 1 ½ sudu makan sos lada hitam
- 1 ½ sudu makan lada hitam
- 2 sudu makan ikan bilis | ditumbuk
- 100ml air
- 60ml cawan kicap manis
- Minyak masak untuk menumis secukupnya
CARA PENYEDIAAN :
- Permulaannya anda perlu panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga wangi.
- Kemudian masukkan cili api, ikan bilis, ayam dan udang. Kacau rata.
- Masukkan lada hitam, sos lada hitam dan kicap manis. Kacau sebati.
- Selepas itu masukkan air dan masak sehingga mendidih.
- Masukkan mi kuning dan sayur-sayuran.
- Letakkan garam secukup rasa. Gaul rata dan angkat.
- Sedia untuk dihidang dan dinikmat
** Jika anda ingin pelajari resepi yang menjadi & cara-cara untuk penyediaan Putu Piring atau Putu Bambu boleh layari website ini dan klik link ini >>> www.rahsiaputu.com
No comments:
Post a Comment