Monday 29 June 2015

RESEPI IKAN MASAK BERLADA PASTI MELETOPS


Bahan-bahan:
  • 4 ekor ikan keli @ ikan tenggiri – ikan mengikut citarasa dan kemampuan anda
  • 15 biji cili merah - dikisar halus
  • 3 batang serai - dititik
  • 2 ulas bawang besar - dimayang secara kasar
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 inci halia - ditumbuk
  • Perahan air limau kasturi
  • Sedikit gula dan garam secukup rasa

Cara penyediaan dan memasak:
  • Permulaannya ikan perlu disiang.
  • Seterusnya lumurkan dengan garam dan kunyit. Goreng dan ketepikan.
  • Dengan menggunakan minyak yang sama tumiskan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk tadi.
  • Bila dah berbau harum mewangi, anda masukkan cili merah yang telah dikisar, gula dan garam, kacau dan biar sampai pecah minyak.
  • Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul hingga sekata dan sebati.
  • Kemudiaan anda boleh masukkan bawang besar yang dimayang kasar, kacau hingga bahan tersebut agak layu.
  • Akhir sekali curahkan air perahan limau kasturi sebelum dihidangkan.  

** Jika anda ingin pelajari resepi yang menjadi & cara-cara untuk penyediaan Putu Piring atau Putu Bambu boleh layari website ini dan klik link ini >>> www.rahsiaputu.com



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...